ایمپلنت ساب پریوستئال
همه انسانها با هر سن و سالی در معرض از دست دادن دندان قرار دارند. از دست دادن دندان میتواند ناشی از ضربه یا آسیب، بیماریهای دهان و دندان، بیماریهای ژنتیکی، عدم رعایت بهداشت دندانها و… باشد.
در این شرایط جای خالی دندان از دست رفته زیباییتان را تحت تاثیر قرار میدهد. یکی از روشهای موثری که امروزه برای جایگزینی دندانهای از دست رفته استفاده میشود و اثرگذاری بالایی دارد، ایمپلنت است.
ایمپلنت دندان، ظاهر و عملکردی همچون دندانهای طبیعیتان دارد و در انواع گوناگونی در دسترس است. بسته به شرایط و وضعیت فک هر فرد، ممکن است یکی از انواع ایمپلنت برای او مناسبتر باشند. ایمپلنت ساب پریوستئال یکی از انواع ایمپلنت است که به طور گسترده مورد استفاده قرار میگیرد. در اینجا قصد داریم به هر آنچه که در خصوص این نوع ایمپلنت باید بدانید اشاره کنیم.
پروسه قرار دادن ایمپلنت ساب پریوستئال
قرار دادن ایمپلنت ساب پریوستئال نسبت به ایمپلنت اندوستئال پروسه متفاوتی دارد. قبل از قرار دادن این ایمپلنت در دهان، پزشک بیمار را معاینه میکند و وضعیت دندانها و فک او را بررسی میکند تا مطمئن شود که این ایمپلنت گزینه مناسبی برای او است.
بعد از آن بیمار باید آزمایش سی تی اسکن بدهد تا وضعیت قرارگیری دندانها و شرایط فک و لثه او به طور واضح برای پزشک مشخص شود. از نتایج حاصل از سی تی اسکن، برای ساختن بدون نقص قاب فلزی و مشخص کردن محل دقیق ایمپلنت استفاده میشود.
سپس بیمار باید تحت یک جراحی قرار بگیرد که طی آن با کمک بیحسی موضعی ناحیه مورد نظر بیحس میشود و سپس یک برش در لثه داده میشود. در مرحله بعدی، پزشک پروسه قالبگیری را انجام میدهد که یک قالب از استخوانی که زیر بافت لثه است تهیه میشود. این گونه محل ایمپلنت کاملا مشخص خواهد شد. بعد از آن نیز، لثه بیمار بخیه زده میشود و قاب فلزی برای نصب ایمپلنت ساب پریوستئال آماده خواهد شد.
چند روز بعد و پس از آمادهسازی قاب، محلی که ایمپلنت باید در آن قرار بگیرد به خوبی تمیز میشود. در این مرحله نیز پزشک مجددا از بیحسی موضعی برای بیمار استفاده میکند زیرا برای قرارگیری ایمپلنت باید یک برش کوچک در لثه ایجاد شود. پس از ایجاد برش، قاب فلزی روی استخوان قرار داده میشود و جای آن به درستی تنظیم میشود. فقط بخشی از این قاب از لثه بیرون میزند که نقش آن ایجاد یک تکیه گاه برای روکش ایمپلنت ساب پریوستئال است. در آخر نیز لثه بخیه زده میشود.
مدتی بعد از بهبود لثه، از دندانها و لثهها قالب گرفته میشود تا یک روکش شبیه دندان طبیعی درست شود و روی پایه فلزی قرار بگیرد. با این کار زیبایی را دوباره به لبخندتان بازمیگردانید.
مزایای ایمپلنت ساب پریوستئال
برخی از اصلیترین مزایای ایمپلنت ساب پریوستئال شامل این مواردند:
- نیازی به پیوند استخوان ندارد: جراحی پیوند استخوان یک روش تهاجمی است که باعث میشود به هزینه درمانتان اضافه شود. همچنین پیوند استخوان، باعث میشود که پروسه بهبودی طولانیتر شود. خوشبختانه این نوع ایمپلنت نیازی به پیوند استخوان ندارد.
- برای بیمارانی که تراکم استخوان کافی ندارند مناسب است: افرادی که تراکم استخوان در ناحیه فک آنها کم است، نمیتوانند نتایج خوب و موفق آمیزی را از ایمپلنت اندوستئال دریافت کنند. اما نیازی به نگرانی نیست زیرا این افراد میتوانند از درمان ایمپلنت ساب پریوستئال بهرهمند شوند.
- گزینه بادوام و ماندگاری است: ایمپلنت ساب پریوستئال یک گزینه بادوام در نظر گرفته میشود. در صورتی که به درستی از آن مراقبت کنید میتواند تا آخر عمر ماندگار باشد بدون این که هیچ مشکلی برای آن پیش بیاید.
- قابل تنظیم و سفارشی هستند: این نوع ایمپلنت بر اساس فک و وضعیت بیمار ساخته میشود. همچنین از نظر تناسب و راحتی عالی هستند زیرا به خوبی با فک بیمار جوش میخورند.
- تمیز کردن آنها آسان است: ایمپلنتهای ساب پریوستئال به روش نگهداری یا تمیز کردن خاصی نیاز ندارند و درست همچون دندانهای طبیعیتان باید آنها را تمیز کنید.
معایب ایمپلنت ساب پریوستئال
این نوع ایمپلنت در کنار مزایای گستردهای که برای برخی از بیماران دارد، با یک سری معایب هم همراه است. برخی از معایب ایمپلنت ساب پریوستئال شامل این مواردند:
- با خطر عفونت همراه است: این نوع ایمپلنت زیر بافت لثه قرار میگیرد. به همین علت است که به میزان بیشتری فرد را در معرض عفونت قرار میدهد. در صورتی که ایمپلنت جابجا شود یا این که کمی شل شود، به راحتی پاکتهای دندانی (پاکت پریودنتال) شکل میگیرند که این پاکتها محل مناسبی برای رشد باکتری هستند.
- برای همه مناسب نیست: همه افراد کاندید مناسبی جهت انجام این نوع ایمپلنت نیستند. دندانپزشک تنها در صورتی این نوع ایمپلنت را توصیه میکند که استخوان کافی (که بتواند از ایمپلنت پشتیبانی کند)، در فک بیمار وجود نداشته باشد.
- هزینه بالاتری دارد: از آنجایی که این نوع ایمپلنت سفارشی است و پروسه نصب و جراحی آن از پیچیدگی بیشتری برخوردار است، مسلما هزینه بالاتری نسبت به دیگر انواع ایمپلنت دارد.
- تحقیقات زیادی برای پشتیبانی از آن وجود ندارند: این نکته را باید در نظر بگیرید که دانشمندان همچنان در حال تحقیق روی این نوع ایمپلنت هستند. از آنجایی که مدت خیلی طولانیای نیست که این ایمپلنت مورد استفاده قرار گرفته، هنوز نمیتوان به طور قطعی در خصوص ماندگاری و اثربخشی آن نظر داد. این به این معناست که پیشبینی نحوه اثرگذاری و عملکرد این روش در طولانی مدت سخت است.
مراقبتهای بعد از ایمپلنت ساب پریوستئال
میزان موفقیت این پروسه به تخصص پزشک، وضعیت بیمار و رعایت اقدامات مراقبتی بعد از ایمپلنت بستگی دارد. برخی از اقداماتی که توصیه میشود آنها را انجام دهید تا طول عمر ایمپلنت ساب پریوستئال را افزایش دهید شامل این مواردند:
- از مصرف نوشیدنیهای سرد بپرهیزید.
- روی صورتتان کمپرس سرد بگذارید تا مانع از کبود شدن یا ورم ناحیه مورد نظر شوید.
- تا چند هفته بعد از این پروسه باید مواد غذایی نرم مصرف کنید و از مصرف خوراکیهای سفت مثل آجیل و آبنباتهای سفت بپرهیزید.
- به میزان کافی استراحت کنید.
- به هیچ عنوان فعالیت فیزیکی شدید و ورزشهای خستهکننده و سنگین را انجام ندهید.
- از مصرف الکل و کشیدن سیگار بپرهیزید.
- حتما از آب نمک و مسواک برای شستشوی دندانها استفاده کنید.
هزینه ایمپلنت ساب پریوستئال
هزینه ایمپلنت ساب پریوستئال ثابت نیست و به عوامل متعددی بستگی دارد. برای مثال نوع ایمپلنت، تعداد واحدهای مورد نیاز، پیچیده بودن پروسه جراحی، تخصص دندانپزشک، موقعیت جغرافیایی کلینیک، وضعیت بیمار و… همگی عواملی هستند که روی هزینه کلی تاثیرگذارند. اما همانطور که گفته شد هزینه ایمپلنت ساب پریوستئال نسبت به دیگر انواع ایمپلنت بیشتر است.
سوالات متداول
آیا قرار دادن ایمپلنت ساب پریوستئال درد دارد؟
حین قرار دادن ایمپلنت ساب پریوستئال بیمار تحت بیحسی موضعی است و درد یا اذیت شدن خاصی را تجربه نخواهد کرد. تنها ممکن است کمی حس فشار را در دهانتان تجربه کنید که اذیت کننده نیست.
اما بعد از این که اثرات داروی بیحسی از بین رفت کمی حس درد سراغتان میآید که با مصرف استامینوفن و سایر مسکنها قابل کنترل است.
درصد موفقیت ایمپلنت ساب پریوستئال چقدر است؟
ایمپلنتهای اندوستئال نسبت به ایمپلنتهای ساب پریوستئال درصد موفقیت بیشتری دارند. از آنجایی که ایمپلنتهای اندوستئال به طور مستقیم در استخوان فک بیمار قرار میگیرند، درصد موفقیتی حدود ۹۵ درصد دارند. از طرف دیگر ایمپلنتهای ساب پریوستئال، از نظر پایداری ساختاری در سطح پایینتری هستند و درصد موفقیت آنها پس از ۵ سال ۹۳ درصد است.
البته این به این معنا نیست که ایمپلنتهای ساب پریوستئال انتخاب نامناسبی هستند.
عوارض ایمپلنت ساب پریوستئال چیست؟
هر پروسه درمانیای میتواند با عوارض جانبی همراه باشد. عوارض جانبی ایمپلنتهای ساب پریوستئال نیز شامل درد، بیرون زدن قاب ایمپلنت، التهاب، عفونت، شکل گیری فیستول، تحلیل رفتن استخوان و حرکت کردن ایمپلنت هستند.
در کلینیک دکتر وحید دهقان ایمپلنت ساب پریسیوستئال و ایمپلنت فوری در تهران انجام میشود .