بریج دندان چیست ؟
هنگامی که فردی یکی از دندان های خود را بنا به دلایلی از دست می دهد و جای خالی آن فرد را اذیت می کند. می تواند با استفاده از بریج جای های دندان را پر نماید و جلوه ای طبیعی و زیبا به دندان هایش دهد. در واقع بریج دندان یک دندان مصنوعی می باشد که به وسیله ی دندان های اطراف در جای خود نگه داشته می شود. بریج ها از مواد گوناگونی تشکیل می شوند که به آن پونتیک گفته می شود. از آن جایی که بریج ها می توانند مانند پر کردگی طلا درست شوند اما معمولا آن ها از پرسلین می سازند تا بیشتر شبیه به دندان های طبیعی انسان باشند. بریج ها قادر بر این هستند که تا زمانی که دندان های اطرافشان قدرت نگه داشتن بریج را داشته باشند در دهان فرد باقی بمانند. اگر دندان های اطراف بریج دارای شکستی، جای خالی، ضعف و هر مورد دیگری باشند نمی توانند بریج را نگه دارند و فرد باید از گزینه های دیگر چون ایمپلنت استفاده کند. بریج ها انواع گوناگونی دارند. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا انواع بریج را مورد بررسی قرار دهیم و با مزایا و معایب این روش بیشتر آشنا شویم.
بریج دندان بر پایه ایمپلنت
در صورتی که فرد چند دندان خود را به صورت متوالی از دست داده باشد می تواند از روش های جایگزین استفاده کند. یکی از روش ها بریج دندان بر پایه ایمپلنت می باشد که می تواند عملکرد زیبا در عین حال مفید به دهان فرد دهد. بریج دندان بر پایه ایمپلنت همانند بریج دندان معمولی نوعی ترمیم دندانی به حساب می آید که به صورت اختصاصی برای فرد ساخته می شود تا جای خالی دندان ها را پر کند. البته در نظر داشته باشید که بریج دندان بر پایه ایمپلنت برخلاف بریج معمولی به دندان طبیعی وصل نمی شود بلکه به پای ایمپلنت وصل می شود. ایمپلنت دندان در طی یک فرآیند عمل جراحی در داخل استخوان فک قرار می گیرد. پس از معاینه کامل توسط پزشک برنامه درمانی برای فرد صورت می گیرید. معاینه های انجام شده شامل سی تی اسکن از وضعیت ریشه دندان، استخوان فک، وضعیت دهان و … می باشد سپس قالب گیری برای فرد انجام می شود. برای تعیین محل کاشت ایمپلنت لازم است شرایط جای گذاری بریج در نظر گرفته شود. کاشت ایمپلنت اولین مرحله از آغاز درمان بریج دندان بر پایه ایمپلنت می باشد.
نحوه قرار گیری بریج دندان
قبل از هر چیز لازم است وضعیت دهان فرد مورد بررسی قرار گیرد و مشخص شود که آیا فرد دچار عفونت لثه ای یا شکستی نباشد. بریج دندان دارای سه نوع می باشد. بریج معمولی، بریج معلق و بریج مریلند. بریج معمولی که دارای دو روکش است و از دو طرف با دندان ها متصل و نگه داشته می شود. بریج معلق تنها از یک روکش تشکیل شده است که از یک طرف به دندان متصل می شود. بریج مریلند نیز یک دندان مصنوعی می باشد که به وسیله ی زوایدی به دندان های طبیعی دو طرف متصل می شود. برای این روش ابتدا باید بافت های پیرامون دندان بی حس شود. با همین سبب از بی حسی موضعی استفاده می شود. در مرحله بعد دندان های اپاتمنت باید آماده روکش شدن شوند به همین سبب باید تغییر شکل دهند و همچنین تراشیده شوند. روکش های کا بر روی این دندان ها قرار می گیرند باعث محکم شدن دندان مصنوعی در جای خود می شوند. پس از آماده سازی دندان ها توسط دندانپزشک از دهان فرد قالب گیری انجام می شود و آن را به لابراتوار دندانپزشکی ارسال می کنند تا بریج اختصاصی فرد ساخته شود. از آنجا که مدتی زبان می برد تا مدل از حاضر شود معمولا بریج وقتی را برای فرد در دهان قرار می دهند. بعد از گذشت چند هفته بریج فرد آماده می شود. مرحله آخر نصب بریج دندان می باشد. دندان پزشک بعد از نصب بریج آن را تنظیم می کند و از تناسب و هماهنگی دندان ها اطمینان حاصل می کند.
بریج یک دندان
همان طور که گفته شد بریج دندان یک روش زیبایی در دندان پزشکی به حساب می آید که روشی مناسب برای پر کردن جای خالی دندان های از دست رفته می باشد و کمک شایانی به زیبا شدن دهان و دندان فرد می کند. یک پل شامل یک یا چند دندان مصنوعی می باشد که به راحتی در کند دیگر دندان ها قرار می گیرند و مانع بروز هر مشکلی برای دهان می شوند. بریج تک دندان نیز مانند سایر بریج های دندانی در کنار یک دندان قرار می گیرد و جلوه ای زیبا به دندان ها می بخشید.
شکستن بریج دندان چیست؟
بریج دندان چیزی حدود ۱۰ تا ۱۵ سال طول عمر دارد البته این مدت زمان با توجه به شرایط فرد، اندازه و قدرت دندان های اطراف متغییر می باشد. در بعضی موارد نیاز به ترمیم یا تعویض دندان بریج شده است. یکی از موارد از این موارد شکستن بریج دندان می باشد. وجود ترک خوردگی، شکستن و لب پریدگی در بریج دندان موجب ایجاد دندان درد و حساسیت های دندانی در هنگام مسواک زدم یا میل غذا می شود. به همین دلیل لازم است که فرد با وجود این علائم جهت مشاهده و بررسی دندان به پزشک مراجعه کند. از آن جا که اکثر بریج دندان ها از جنس سرامیک و یا پرسلین می باشند که به یک قاب فلزی متصل می شوند به دندانها استحکام می بخشند و موجب محکم شدن بریج دندان می شود. در صورتی که دندان بریج شده استحکام و مقاومت کافی نداشته باشد بر اثر فشار چون جویدن دچار شکستگی می شود. یکی دیگر از دیلی هایی که نیاز به ترمیم بریج دندان است شکستن فلز زیری و یا شکسته شدن پوشش دندان می باشد. در صورتی که متوجه شکسته شدن دندان بریج شدید. اگر بریج دندان به راحتی از لثه جدا شده است آن را برداشته و در یک کیسه تمیز قرار دهید. در صورتی که بریج دندان شما برداشته نمی شود به هیچ وجه این کار را با زور انجام ندهید و سریعا به پزشک خود مراجعه نمایید. اما اگر در صورتی که دندان های کنارش سالم باشند بریج شما با یک ترمیم ساده دوباره به حالت اولیه خود باز می گردد. قبل از مراجع به پزشک اگر احساس درد کردید سعی کنید برای جلوگیری از وجود هوا محل را با یک آدامس یا سیمان موقت پر نمایید.
انواع روش های بریج دندان
۱.بریج دندان معمولی یا سنتی
یکی از رایج ترین برنج دندانپزشکی بریج دندان سنتی می باشد. این نوع بریج زمانی به کار می رود که در دو اطراف دندان خالی شده بانوان سالم وجود داشته باشد. برای نصب بریم؟ دندان سنتی دندان های اطراف را می تراشند و سپس روکش دندانی را روی دندان های تراشیده شده قرار می دهند و با سمنت به خصوصی وصل می کنند. این بریج ها معمولا از یک یا بیشتر از یک پونتیک ساخته می شوند. معمولا بریج سنتی از جنس سرامیک به همراه فلز بوده و به همین سبب بسیار مقاوم و مستحکم هستند و در عین حال ماندگاری بالایی نیز دارند.
۲. بریج دندان کانتی لور
این بریج دندان همانند روش سنتی می باشد اما تفاوت های زیادی نیز دارد. در این نوع بریج به جای اینکه دو مدرن اطراف تراشیده شود، تنها یک دندان تراشیده شده و به عنوان دندان پایه در نظر گرفته می شود. بریج دندان کانتی لور با توجه به ملاحظات خاص دندان و لثه ای و طول فضای دندان پایه برای فرد در نظر گرفته می شود و سپس تراشیده نیز می شود. از آنجا که این تنها به یک دندان متصل می شود امکان شایستگی و آسیب دیدگی را نیز دارد.
۳. بریج دندان مری لند
بریج دندان مری لند درست همانند بریج سنتی نیاز به اتصال و قرار گرفتن به دو دندان سالم را دارد. اما بر خلاف بریج دندان سنتی این نوع بریج نیازی به روکش ندارد ک لازم نیست که دور تا دور دندان فرد تراشیده شود و آن ها قسمت پست دندان ها به میزان جزئی تراشیده می شود. جنس بریج دندان مری لند معمولا از سرامیک، علی و یا پونتیک می باشد که مستقیما به پشت دندان ها متصل نمی شود. از این روش معمولا برای بازیابی دندان های جلو استفاده می کنند کاربرد آن چنانی برای جای خالی دندان ها ندارد.
۴. بریج دندان بر پایه ایمپلنت
هنگامی از بیشتر از یک دندان در بخشی از قوس فکی از دست رفته باشد از روش هایی چون دندان مصنوعی و بریج بر پایه ایمپلنت استفاده می کنند تا جای خالی دندان فرد را پر کنند. به طور مثال وقتی فردی در یک قوس فکی ۳ دندان در کنار هم را از دست داده است. باید سه جای خالی را با بریج ایمپلنت پر نماییم. ابتدا در دو جای خالی کناری دو پایه ایمپلنت قرار می گیرد و پس از فروش شدن آن ها یک بریج را میان دو دندان ایمپلنت شده قرار می گیرد. به این ترتیب دو دندان ایمپلنت شده روکش وسطی را حمایت می کنند.
مزایا و معایب و هزینه بریج یا پل دندان
.مزایا
در مقایسه با دندان های مصنوعی یکسره دردسر کمتری داشته و به راحتی با مسواک زدن تمیز می شود. بریج کمک می کند تا دندان های اطراف حالت خود را حفظ کنند و کج نشوند. بریج دندان لبخندی زیبا به فرد می بخشد و در عین حال دندان ها را مرتب نیز می کند. طول دوره درمان کوتاه می باشد و زمان کمی برای ساخت بریج دندان صرف می شود. در صورت عدم بهداشت دهان مشکلی برای بریج دندان پیش نخواهد آمد.
.معایب
بریج ها نیاز به مراقبت و نگهداری دارند. بیمارانی که از بریج استفاده می کنند لازم است هر چند یکبار برای معاینه به پزشک مراجعه کنند تا از یکپارچگی ساختار بریج خود اطمینان حاصل کنند و وضعیت دهان خود را نیز بررسی نمایند. با اینکه بریج دندان ثابت از دندان های مصنوعی بادوام تر می باشد اما در عین حال به دقت و نگهداری احتیاج دارد. فرد باید از جویدن مواد غذایی بسیار سخت و چسبنده پرهیز کند چرا که ترمیم یا تعویض بریج دندان می تواند در طولانی مدت هزینه بر باشد. در گاهی مواقع اماده سازی دندان یا به عبارتی دیگر تراش کاری دندان می تواند برای فرد دردناک باشد.
هزینه بریج
هزینه ی بریج دندان نسبت به سایر روش های کاشت دندان مناسب تر می باشد. قیمت بریج بسته به نوع بریج دندان و پزشک متخصص مشخص می شود و معمولا متغییر است. همچنین قیمت بریج دندان به عواملی چون جنس بریج، مارک و برند آن نیز بستگی دارد. همان طور که گفته شد بریج دندان دارای انواع گوناگونی است و هر یک قیمت مشخصی دارند. همچنین استحکام و مقاومت و همچنین طول عمر بریج دندان می تواند به قیمت آن تاثیر گذار باشد.
-
طول عمر بریج دندان چقدر است؟
در واقع مدت زمان عمر بریج دندان را ۱۰ الی ۱۵ سال مشخص کرده اند اما این زمان بسته به شرایط فرد متفاوت است و اگر مراقبت از دندان به خوبی انجام نشود خیلی زود نیاز به ترمیم یا تعویض پیدا می کند.
-
بریج کامپوزیت چیست؟
این نوع بریج ها معمولا برای پوشاندن آسیب دیدگی دندان ها استفاده می شوند و در عین حال دندان ها را مرتب و منظم می کنند و لبخندی زیبا به فرد می بخشند.
-
بریج دندان بهتر است یا ایمپلنت؟
از آنجایی که ایمپلنت دارای مقاومت و استحکام بالایی بود و می تواند تا آخر عمر فرد را همراهی کند گزینه ی مناسبی است اما در عین حال کاشت دندان به روش ایمپلنت بسیار هزینه بر است. بریج دندان نیز با نگهداری متداول دارای استحکام و مقاومت است و می تواند گزینه ی مناسبی و مقرون به صرفه ای برای پر کردن جای خالی دندان ها باشد.
کلام آخر
در این مقاله روش کاست بریج دندان را به طور کامل مورد بررسی قرار دادیم و با قابلیت ها و انواع بریج ها آشنا شدیم. در کل می توان گفت که بریج دندان روش مناسبی برای بر کردن جای دندان های خالی است، چرا که به سلامت دهان و دندان ها کمک کرده و در عین حال لبخندی زیبا را برای فرد به ارمغان می آورد.
لینک کوتاه مطلب
2 دیدگاه
من بریج کردم ،میتونم الان ایمپلنت کنم؟
جهت مشاوره میتونید با شماره های کلینیک تماس حاصل بفرمایید